Bugün ne oldu?
Şeker işçisi sendikalı oldu
Haberler › Yerel ›
15.04, 08/04/2011
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Şeker işçisi sendikalı oldu
Bu bir tanıtımdır.

Adapazarı Şeker Fabrikası'nda örgütlenme çalışmalarını tamamlayan Şeker-İş Sendikası Şeker Fabrikası Toplantı Salonu'nda düzenlenen tören ile toplu iş sözleşmesi imzaladı. Şeker işçisinin en düşük maaşı 862 TL oldu.

Adapazarı Şeker Fabrikası'nda 15 Mart 2011 tarihinde başlayan toplu iş sözleşme görüşmeleri atılan imzalarla mutlu sona ulaştı. Adapazarı Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, Genel Müdür Naci Özavcı ile Türk-İş Eğitim Sekreteri ve Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Şeref Akın, Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Oğuz Kalay arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi 730 çalışanı kapsadı.

 
Bu bir tanıtımdır.
 
 

Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Oğuz Kalay, işveren ile iyi niyet çerçevesinde yapılabilecek en güzel sözleşmenin yapıldığını belirterek, “En düşük giydirilmiş işçi maaşı 862 TL, en yüksek işçi maaşı 1.890 TL olmuştur.Kota sıkıntısı içerisinde bulunan bir fabrika bugün çalışanını mağdur etmemek için şartlarını sonuna kadar zorlamıştır. İnşallah kota sorununu aştığımızda bu otomatik olarak maaşlarada yansıyacaktır” dedi.

Adapazarı Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, sözleşmenin hayırlı olmasını dilerken, “Bugün burada bir ilke imza atmanın sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Şirketimizin imkanlarını zorlayarak, toplu iş sözleşmesi ile çalışanlarımızın ücret ve sosyal haklarında eskisine oranla önemli ölçüde artışlar sağlanmıştır. Adapazarı Şeker Fabrikası çalışanları daha fazlasını hak etmektedir.

Ancak şirketimizin önündeki kota engelinin kaldırılması yolundaki çalışmalarımızın olumlu sonuçlanması ile daha iyi sonuçlar alacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Huzur ve refah içinde yaşamak herkesin en doğal hakkı olup, hedefimize ulaşmak için kanuni yollardan mücadeleye devam edeceğimizi ve Allahın izniyle başarıyla sona erdireceğimize yürekten inanıyorum. Siz varsanız, biz varız. Siz varsanız biz güçlüyüz. Siz etkiliyken, biz yetkiliyiz” diye konuştu.

Şeker Sanayi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Şeref Akın'da sözleşmenin hayırlı olmasını dilerken, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök konuşmasında pancar şekeri üzerinde oynanan oyunlara değindi. Şeker işçisinin, Şeker-İş Sendikası'nın Türkiye'de şeker üretimi varlığının teminatı olduğunu belirten Gök, “Buralarda sadece pancar üreticileri ekmek yemiyor, sadece şeker işçileri ekmek yemiyor. Sadece bu sektörden ekmek yiyen insan sayısı ülkemizde 10 milyon dolayında. Türkiye'de şeker sektörü üzerindeki oynanan oyunları çözmek için birbirimize bir yol bulmamız gerektiğini düşünüyorum. Sektörün çok zor bir zamandan geçtiğini biliyorum.

Pancar üreticileri içinde bu toplu sözleşmenin ne kadar zor olduğunu da biliyorum. Ama Türkiye'de aile yapısı haline gelmiş bu sektördeki oyunları birbirimizi taraf olarak görüp, bertaraf etmememizin mümkün olmadığını da görüyorum. Bu sektör üzerinde bir oyun oynanıyor. Bunu samimiyetimle söylüyorum, bu söylemleri bir sendikacı olarak söylediğimi algılamayınız. Sadece çalışanların hak ve menfaatleri ile ilgili bir çalışma olduğunu düşünmeyiniz. Avrupa Birliği'ndeki şeker rejimini bu ülkede yaşayan insanlar olarak mutlaka sorgulamamız gerektiğini düşünmeliyiz. Türkiye'deki şeker sektörünü yapılanmasının neden böyle olduğunu ve sonuçlarının nereye varacağını mutlaka ve mutlaka sorgulamamız gerekiyor.

Bizden sonra gelecek olan çocuklarımızın sağlığını koruyalım istiyorum. Şu örneği son zamanlarda her gittiğim yerde vermeye başladım. Pancarı kaynatırsanız pekmez olur, elmayı-armudu, meyveyi kaynatırsanız içinde bulunduğu şeker oranı ile reçel olur. Ama mısırı kaynatırsanız hiçbir şey olmaz. Çeşitli enzimlerle, çeşitli kimyasallarla yapay tatlandırıcı meydana getiriyorlar. Pancar kotasını düşürüp, tatlandırıcı kotasını arttırıyorlar. Hem sağlığımızla oynuyorlar, hem ekmeğimizi elimizden alıyorlar. Buna dur demeli” dedi.

Konuşmaların ardından taraflar arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşme imza törenine fabrikanın üst düzey yöneticilerinin yanında, tüm çalışanlarda katıldı.

 
 
Bu haber 3037 defa incelenmiştir.

Habere Yorum Bırakın
Anket
  Düzce'nin en önemli sorunu nedir?
 
  Oyla
SON GELİŞMELER
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz