Bugün ne oldu?
  Mafil TAVLİ;
  Fındıkta Kötü Gidişatın Ned...
 
Dedem fındık bahçesine öküz arabası ile gidiyordu ben traktör ile, dedem fındık altını tırpan ile biçiyordu ben tırpan motoru ile biçiyorum....
  oku
  tüm yazarlarımız için tıklayınız
 
• Fikir Köşesi
 
• Kıssadan Hisseler
 
• Köşe Yazıları
 
• Röportajlar
 
• Güzel Türkçemiz
 
• Tüm Şiirler
 
• Tarihi Konular
 
 
izlenme: 2025 
bir üst kategoriye çık
|
Evlilik Karı Kocanın Birbirinin Kölesi Olması mıdır? 30/09/2014
Fikir Köşesi › Fıkıh Köşesi ›
Evlilik Karı Kocanın Birbirinin Kölesi Olması mıdır?
Lonca Doğalgaz

EVLİLİK KARI KOCANIN BİRBİRİNİN  KÖLESİ  OLMASI MIDIR?

   Sayın DuzceRehberim okuyucuları  sürekli her gün gazete sayfalarından düşmeyen ve son olarakta DüzceRehberimde gördüğüm cinayet haberleri üzerine bu yazıyı yazma gereği duydum.

   Bir cinayet ve ardından gelen, intihar, hapis,mezar,yetim,öksüz v.s birçok faciayı peşi sıra ardından getiren bu olayların oluşumunda en önemli  sebepler şunlardır.

1- ZANLA YANİ TAHMİNLE HEMEN HAREKETE GEÇMEK:

Halbuki dinimiz kötü zannı yani olayları kötüye yorumlamayı yasaklamış haram kılmıştır. İşte size AYET: Hucurat (49/12)’’ Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının Çünkü zannın bir kısmı günahtır Birbirinizin kusurunu araştırmayın Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz O halde Allah'tan korkun Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir.’’

    Bu ayette açıkca görüldüğü gibi  Allah(cc) olayları kötüye yorumlamayı, tahminle konuşmayı yasaklamıştır. Kocamın veya karımın yanında biri var. Kesin bir halt karıştırıyorlar, biriyle konuşsa, birine baksa, birini arasa, biriyle mesajlaşsa kıyametler kopar. O kadar ki  yanındakine baktı diye nice kişilerin kavga ettiğine, döğüştüğüne. Hatta cinayetler işlendiğine şahit oluyoruz. Bu tamamen ruh hastalığıdır. Ve aşağılık kopleksinin tezahürüdür.Bence nişanlanan veya evlenenlere psikolog raporu şartı koyulmalıdır. Kaldı ki siz Peygamberimiz(sav) den daha mı namusunuza düşkünsünüz. Siz ondan daha mı çok eşinizi kıskanıyorsunuz. Peygamberimizin hanımları camiye vakit namazlarına,cumaya ve bayram namazlarına giderlerdi. Çarşıya alışverişe giderlerdi, ticaret kervanlarına katılır  uzak diyarlara giderlerdi. Hz. Aişe  fıkıh alimi idi sahabeler ondan gelir fıkhi meselelerine çözüm bulurlardı. Sahabe kadınları da aynı idi. Tabi İslami usul ve kaideler içinde. Karısını eve hapseden. Dışarıya çıkarmayan, kendi mahremleriyle bile görüştürmeyen erkekler biliyorum. Yazık çok yazık. Avrupa birliği de Din dersi mecburiyeti okullardan kalksın istiyor. 90 yıldır Din dersi verilemediği için islamı yarım yamalak öğrendiği için bu millet bu ve  buna benzer nice sıkıntılar çekiyor. Konu konuyu açıyor meseleye gelirsek. Ne yazık ki bugün evlilik köleliğe ilk adım nişanda köleleliğe başlangıc olarak görülmektedir. Karı kocaya köle, Koca karıya köle. Yok böyle bir şey. Nikahın sözlük anlamı birleştirmek, bir araya getirmek demektir. Yoksa birbinin kölesi olmak demek değildir. Nikah akittir yani ortaklıktır. Her ortaklıkta olduğu gibi nikahta da ortaklar sadece belli konularda birbirlerine karşı sorumludurlar bunun dışında tamamen serbesttirler. Çok ayrıntıya giremiyorum yazının uzamaması için; okuyucularım zaten gerisini kendileri getirir.

2- DEDİKODU(GIYBET) ARKADAN KONUŞMA:

Yukarıda mealini verdiğimiz hucurat suresi 12. ayette zannı yasakladıktan sonra rabbimiz dedikodunun, gıybetin yani arkadan konuşmanın ne kadar büyük bir günah olduğunu bize nasıl açıklıyor ‘’Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz ölmüş kardeşinizin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz o halde Allahtan korkun’’ Görüldüğü gibi Allah(cc) dedikodu yapmanın ölmüş olan kardeşinin etini yemekten daha iğrenç daha korkunç bir şey olduğunu bize açıkca belirtiyor. Sayın okurlar Kuran-ı kerimi baştan sona inceleyin bakın hiçbir haram da Allah(cc) bu kadar ağır kelimeler kullanmaz. Demekki bütün haramlardan daha ağır daha çirkin daha adi dedikodu yapmaktır. Bu konuyu inşallah ilerleyen zamanlarda Düzce Rehberim fıkıh köşesinde ayrıntısı ile inceliyeceğiz. İşte Evlilikleri yıkan, cinayetlere ,ölümlere, toplumun mahvolmasına sebep başta dedikodur. Falancanın karısı falancayla görülmüş, falancanın kocası falanca kadınla görülmüş al sana aile faciası yıkımlar, boşanmalar, cinayetler. İşte böyle durumlarda ne yapmamız gerektiğini bakın Allah(cc) bize bildiriyor. Sayın okurlarım hiçbir konu. Hiçbir mesele yoktur ki Kuran-ı kerimde olmasın bu konuyu da inşaallah ilerde işleyeceğiz.

3- DUYDUKLARINI ARAŞTIRMAMA:

Evliler bir şeyi duyuyor hiç araştırmaya gerek duymadan hemen karşısındakini suçluyor. Ve tabi yıkım, kavga,cinayet,huzursuzluk. Vs. işte ayet

Hucurat 6. ayet(‘’Ey inananlar! Eğer yoldan çıkmışın biri size bir haber getirirse, onun iç yüzünü araştırın, yoksa bilmeden bir millete fenalık edersiniz de sonra ettiğinize pişman olursunuz.’’Bu ayetten açıkca anlaşılacağı gibi Allah(cc) Size biri haber getirirse hemen inanmayın doğruluğunu araştırın. Ne yazık ki evliliklerin çoğu bu yüzden yıkılmaktadır. Karı kocayı çekemeyen , yuvanın yıkılmasını isteyen akrabalardan veya dışarıdan birileri karıya veya kocaya veya her ikidsine ayrı ayrı kulaklarına bir asılsız haber fısıldayarak yuvaların yıkılmasına ve cinayetlere sebep olmaktadırlar. Karı koca her duyduklarına inanmamalı araştırmalıdırlar  Allah(cc) öyle emrediyor. Bir başka hususta birbirinin kusurlarını araştırmak.

4-KUSUR ARAŞTIRMAK:

Evliliği yıkan hususlardan biride karı kocanın birbirlerinin kusurlarını araştırması ve kusurları yüzüne vurarak kavgaya sebep olmalarıdır. Halbuki Allah(cc) yukarıdaki yani hucurat 12. ayette ve birçok ayette ‘’Birbirinizin kusurlarını araştırmayın buyuruyor.’’ Halbuki tam tersini yapmıyormuyuz. karı koca Allahtan bir kusur işlese de yüzüne vursam egomu tatmin etsem . Görüldüğü gibi hayatımızın bize zehir olmasının tek sebebi Kuran-ı kerimin yani Allahın emirlerini yerine getirmememiz yüzündendir. Bir başka sebepte iftiradır.

5- İFTİRA:

Evlilikleri bitiren yuvaları yıkan cinayetlere sebep olan hususlardan bir de iftiradır. Bu hususta birçok ayeti kerime varsa da bir tanesini okuyalım. Nisa-112 . ayet’’

Kim kasıtlı veya kasıtsız bir günah kazanır da sonra onu bir suçsuzun üzerine atarsa, muhakkak ki, büyük bir iftira ve apaçık bir günah yüklenmiş olur.’’ Görüldüğü gibi iftira kesinlikle yasaklanmıştır. O halde eşler ne yapmalı dedikodulara ve iftiralara aldırmamalıdır. Gözleri ile görmeden eşini suçlamak haram kılınmıştır bakınız Kuran-ı kerim ne diyor.AYET:

Nisa 24 ‘’Namuslu kadınlara zina isnadında bulunup, sonra (bunu ispat için) dört şahit getiremeyenlere seksener sopa vurun ve artık onların şahitliğini hiçbir zaman kabul etmeyin. Onlar tamamen günahkardırlar. Eşlerden birine eşin zina yapıyor diye biri haber getirdi ise Allah(CC) buyuruyor ki o haberi getiren ben şahidim gözümle gördüm demesi hiçbir şey ifade etmez. 4 tane daha gözüyle gören getir denilecek eğer getiremezse 80 değnek vurun buyuruyor. Şimdi şeriattan öcü gibi korkanlar sorarım size bir kişi bir kadını kendi gözleri ile zina ederken görse bile bunu yaymayı yasaklayan hatta cezalandıran Allahın hükmü mü doğru yoksa sizin Fransız, alman anayasasından alınma uyduruk yasanız mı doğru.

 Sayın okurlarım okumayı sevmeyen bir toplumuz başta ben olmak üzere hele hele uzun yazıları hiç okumayız. O nedenle yazıyı uzatmıyorum sizden ricam görüş, fikir,yorum,tavsiye,soru ve eleştirilerinizi lütfen bizimle paylaşın. Özellikle dini konularda toplumun büyük kesiminin aydınlamasına,bilgi edinmesine, islamı doğru anlayıp doğru yaşamasına vesile olduğu için Düzcerehberim yetkililerine tüm Müslümanlar adına teşekkür ediyoruz. Allah(cc) onlardan razı olsun.

 
Düzce Rehberim Hata Raporlama: İçerikle İlgili Bir Hata Varsa Lütfen Raporlayın!
 
geri dön
sayfa başı
tüm konular
yazdır
tavsiye et
|
Yorum Bırakın
  Demet kardeşim bu samimi ve içten paylaşımın için öncelikle teşekkür ediyorum. Hemen şunu belirtmeliyim ki Allah(cc) kalbe gelen şeytan vesiselerinden dolayı kuluna günah yazmaz. bu konuda birçok hadisi şerif ve ayet mevcuttur.önemli olan sizin yaptığınız gibi bunun farkında olmak ve fiiliyata geçirmemektir.Aklınıza kötü şeyler geldiğinde hasbünallahu veniğmel vekil deyiniz rahatlıyacaksınız.Hem kendinize bu kadar yüklenmeyin bizler beşeriz hata yaparız. Önemli olan hatayı anlamak ve hatayı tekrarlamamaktır.Bence siz çok hassas , çok duygulu bir insansınız. Rahat olun Allah(cc) rahmeti çok büyük olandır. bu konuları inşaallah ilerde işleyeceğiz. bizi izlemeye devam edin. uzun uzun sormak isterseniz. e postamı veriyorum. tüm okuyucularıma açıktır. irfanakdo@hotmail.com selam ve dua ile.  
 
İrfan AKDOĞAN, 30/09/2014  
 

  Hocam aslında sizin de belirttiğiniz gibi birçok üzücü sonuçla neticelenen olayların nedenlerinden bahsetmişsiniz. Benim de her ne kadar kendimi frenlemeye çalışsam da çekememezlik, başkalarını kıskanma utanarak söylüyorum kötü durumda olsalar hoşuma gidecek ): maalesef bu gibi duygularıma bazen çok yeniliyorum. Üzülüyorum aslında ama engel de olamıyorum. İçten içten bu duygular beni kemiriyor. Allah beni affetsin.  
 
Demet, 30/09/2014  
 


 
  SON EKLENENLER
İslamda Komşu İrfan AKDOĞAN  
İslamda Yemin İrfan AKDOĞAN  
Rızkı Veren Allah'tır İrfan AKDOĞAN  
İslamda Vicdan İrfan Akdoğan  
Dilenmek Haramdır İrfan Akdoğan  
İslamda Çalışmak İrfan Akdoğan  
Arkadaş, Arkadaşlık İrfan Akdoğan  
Borç Vermenin Fazileti İrfan Akdoğan  
Helalleşmeden Ölme İrfan AKDOĞAN  
Hüsnü Zan (İyiye Yorumlama) & Sui Zan (Kötüye Yorumlama) İrfan AKDOĞAN  
Gerekçesi Ne Olursa Olsun Terör ve İslam Yan Yana Olamaz İrfan AKDOĞAN  
İslamda Beddua İrfan AKDOĞAN  
Peygamberimizin Veda Hutbesi İrfan AKDOĞAN  
İnsanlarla Alay Etmek, Allah ile Alay Etmektir İrfan AKDOĞAN  
Kadir Gecesi ve Önemi İrfan AKDOĞAN  
Dedikodu Büyük Günahtır İrfan AKDOĞAN  
İslamda Merhamet İrfan AKDOĞAN  
Dargınları Barıştırmak Farzdır İrfan AKDOĞAN  
İslamda Tövbe İrfan AKDOĞAN  
Ana Baba Hakkı İrfan AKDOĞAN  
 
 
tümü